Shaping the future of animal health
Srbija

Putujete sa ljubimcem na more?

четвртак, април 12, 2018 

Putujete sa ljubimcem na more?

Učinite njihov boravak bezbednim

Sezona godišnjih odmora se bliži. Odlazak na more, pored  toplog vremena, sunca, nosi određene rizike i opasnosti po zdravlje vašeg ljubimca.

Učinite njihov boravak bezbednim, zaštitite ih od vektorski prenosivih bolesti.

LAJŠMANIOZA PASA

Bolest je do sada opisana u 88 zemalja na 4 kontinenta. Uglavnom  zastupljena na primorju. Spada u zoonoze.

Predstavlja  multisistemsko oboljenje, koje se karakteriše promenama na koži i unutrašnjim ( visceralnim ) organima.

Uzročnik bolesti je parazit - protozoa  iz reda Trypanosomatidae, rod Leishmania, vrsta: L.infantum

Njen životni ciklus zavisi od dva domaćina-kičmenjaka (GLODARI,MESOJEDI,LJUDI)  i INSEKTA- Flebotoma-PAPATAĆA

U prenošenju bolesti važnu ulogu igraju vektori- PAPATAĆI-(Flebotome) Phlebotomus perniciosus.

Papataći su sitni insekti koji se hrane krvlju. Svoju aktivnost povećavaju u večernjim satima ,kada se temperatura spoljašnje sredine snižava i povećava vlažnost vaduha. Ne prelaze velike distance, njihovo letenje je uglavnom nečujno a domaćina obično nalaze u svom okruženju. Mužjaci se hrane biljnim sokovima a ženke sisaju krv. Ženka mušice se inficira tokom hranjenja, sisajući krv psa  zaraženog  lajšmaniozom. Prilikom narednog uzimanja krvnog obroka, razvojni oblici lajšmanije mogu biti uneti u kožu zdravog psa. Ako je imunitet psa slab u tom slučaju paraziti prelaze put od kože do unutrašnjih organa, dovodeći do ozbiljnih oštećenja a vrlo često i sa fatalnim posledicama.

Bolest je često podmukla, bez  jasno izraženih simptoma. Uglavnom vlasnici primete pojavu apatije, gubitka apetita, naglog mršavljenja. 1-2 meseca od početka bolesti javljaju se promene na koži i očima. Dolazi do seboreičnih promena na koži, gubitka dlake posebno oko očiju na njušci, ušima, vratu, repu. Plitki čirevi mogu biti prisutni  na usnama i oko očnih kapaka. Potkožni limfni čvorovI  su povećani a telesna temperature  povišena.

Lajšmanioza je neizlečiva hronična bolest, koja se terapijom može držati pod kontrolom, ali se pas nikada ne može potpuno izlečiti.On ostaje domaćin uzročniku i stalni izvor zaraze za zdrave pse.

Obolelog psa neophodno je tretirati repelentnim sredstvima tokom perioda aktivnosti insekata. U eradikaciji bolesti značajnu ulogu ima sprovođenje dezinsekcije u cilju smanjivanja populacije insekata prenosioca bolesti.

UČINITE BORAVAK  VAŠEG  LJUBIMCA BEZBEDNIM.

Obratite se svom veterinaru koji će preporučiti najbolju zaštitu za vašeg ljubimca.

Back

Share on Facebook Share on Google Print current page Share on Twitter