Shaping the future of animal health
Srbija

Vaš pas urinira svuda: šta činiti ?

Obeležavanje urinom muških pasa je prirodno ponašanje koje služi za definisanje njihove teritorije. Pas obaveštava ostale mužjake o svom prisustvu uriniranjem na različitim mestima. Međutim, ovo ponašanje može postati problematično za vlasnika kada pas vrši uriniranje na neodgovarajućim mestima.

pipi_partout_chien.jpg

 

Obeležavanje urinom treba razlikovati od patoloških stanja urogenitalnog trakta ili urinarne inkontinencije.

Obeležavanje urinom se sastoji od emitovanja uree u malim mlazovima, sa podignutom zadnjom nogom, obično na vertikalnoj podlozi (zid, biljka, nameštaj ...). Nadražujuće ali ne-patološko obeležavanje urinom je sredstvo društvene komunikacije kod muškog psa koji ne isprazni u potpunosti bešiku, čime deponuje u okolinu mirisne signale (feromone sadržane u urinu).

Za odrasle pse koji uriniraju na neodgovarajućim mestima (posebno u zatvorenom prostoru) i / ili prečesto, se smatra da imaju neadekvatno ponašanje .

Označavanje urina može biti vezano za testosteron. Vaš veterinar može predložiti test inhibicije testosterona koji oponaša efekte hirurške kastracije.

Rešenje postoji. Obratite se svom veterinaru!

*Behaviour and the pituitary-testicular axis in dogs before and after surgical or chemical castration with the GnRH agonist deslorelin, de Gier et al., congrès EVSSAR 2012